تئاتر معلولین ایران

kargardan

 

 چهارمین شماره دوفصلنامه تئاتر معلولین با عنوان کارگردان کیست منتشر گردید.

ekhtetamiye

 

برگزیدگان دهمین جشنواره منطقه ای تئاتر افراد دارای معلولیت در بخش های رقابتی و پژوهشی از سوی هیئت داوران معرفی و سه اثر راهی جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر و یک نمایش به جشنواره تئاتر کودک و نوجوان راه یافت.

ظهر سه‌شنبه چهارم دی ماه جاری در این مراسم که در فرهنگسرای تخصصی افراد دارای معلولیتِ(یاران) شیراز برگزار شد، رییس گروه هنری سازمان بهزیستی کشور، مدیرکل اجتماعی استانداری فارس، مدیرکل بهزیستی استان فارس و مدیران کل بهزیستی استان های شرکت‌کننده، و گروه های تئاتر حاضر در این جشنواره که طی سه روز به میزبانی شیراز به رقابت پرداختند، حضور داشتند.

مدیرکل بهزیستی استان فارس در این مراسم با بیان اینکه در بهزیستی رسیدن به خدا هموارتر است.

ضمن تقدیر از سازمان بهزیستی کشور، عنوان کرد: از داوران فرهیخته و اندیشمند و کارگردانان هنرمند سپاسگزارم که در این جشنواره به خلق لحظات امیدبخش پرداختند.

محمدرضا هوشیار با ارج نهادن حضور مدیران کل بهزیستی استان های حاضر در جشنواره، افزود: هنر شاهراه توانمندسازی است زیرا در تئاتر شاهد افزایش اعتماد به نفس و حتی تغییر سبک زندگی هستیم.

رئیس این دوره از جشنواره تئاترِ افراد دارای معلولیت با بیان اینکه نقش آفرینی گاهی مدتها درمان را جبران می‌کند، افزود: تئاتر بهترین فرصت برای بیان حقوق افراد دارای معلولیت است و زیباتر زمانی است که ضمن تغییر نگرش در افراد جامعه تغییر نگاه در فرد دارای معلولیت نیز رقم بخورد.

در ادامه محمدصادق جعفری معاون توانبخشی بهزیستی استان فارس و دبیر دهمین جشنواره منطقه ای تئاتر افراد دارای معلولیت خلیج فارس گزارشی از روند برگزاری داد و گفت: فراخوان این جشنواره نیمه شهریور ۱۴۰۳ در استانهای هدف انتشار یافت که هفتاد نمایشنامه به دبیرخانه ارسال شد.

به گفته او، در جریان جشنواره خلیج فارس ۳۳ نمایش بازبینی شد که دوازده اثر به بخش رقابتی راه یافت.

وی افزود: برای اولین بار یک بخش پژوهشی به جشنواره افزوده شد که در آن ۶ اثر مورد ارزیابی قرار گرفت و امیدواریم در دوره های آینده ی جشنواره نیز ادامه یابد.

در پایان دهمین جشنواره منطقه ای تئاتر افراد دارای معلولیت خلیج فارس نمایش های «داماهی» از استان هرمزگان، «ناخدا لیدی» از استان بوشهر و تئاتر خیابانی «خانه خیابان گلشن» از استان خوزستان به جشنواره تئاتر فجر راه پیدا کردند و تئاتر «دالپا و راز مردوک» به کارگردانی شهرزاد بداغی بعنوان برگزیده جشنواره از استان فارس راهی جشنواره تئاتر کودک و نوجوان شد.

کشتی «ناخدا لیدی» با ۱۶ جایزه در ساحل تئاتر فجر پهلو گرفت.

در این جشنواره نمایش روباه مکار و گرگ حیله گر به نویسندگی تیمور قهرمان و کارگردانی صباح سلطانی به روی صحنه رفتند.

آخرین اجرا بخش فراگیر مربوط به نمایش سفر به جشنواره مبارک به نویسندگی اکرم علیزاده و کارگردانی احسان رضوانی بوده است.

POSTERposter11

poster22

 

 

مراسم رونمایی از پوستر دهمین جشنواره منطقه ای تئاتر افراد دارای معلولیت خلیج فارس با حضور مدیرکل بهزیستی استان فارس برگزار شد.

محمدرضا هوشیار مدیرکل بهزیستی استان فارس و رئیس جشنواره، در این مراسم ضمن تقدیر از فعالیت های مرتبط با این جشنواره، گفت: از راهبردهای اصلی سازمان بهزیستی، توانمندسازی است.

وی با بیان اینکه شاهد این بودم که افراد دارای معلولیت به واسطه هنر توانمند شدند، افزود: فارس مهد تمدن و هنر است و جامعه هدفی که رو به هنر به ویژه نمایش می آورد دارای توانمندی می شود زیرا نقش درمانی هنر برکسی پوشیده نیست.

مدیرکل بهزیستی استان فارس در ادامه به ارائه آماری از دهمین جشنواره منطقه ای تئاتر افراد دارای معلولیت پرداخت و گفت: هفتاد اثر به دبیرخانه ارسال شد که ۳۳ اثر در مرحله بازبینی انتخاب شد. از این تعداد دوازده نمایش منتخب از یکم تا سوم دی ماه در سالنهای استاد فقیه ، استاد لایق و فرهنگسرای یاران به روی صحنه می رود.

وی در پایان عنوان کرد: از مجموعه هتل چمران نیز تقدیر می کنم که به عنوان مسئولیت اجتماعی ، ما را همراهی کرده است.

همچنین در این مراسم محمدصادق جعفری، معاون توانبخشی بهزیستی استان فارس و دبیرجشنواره اعلام کرد: به رغم پیشرفت های شگرف پزشکی، هنوز افرادی با معلولیت به دنیا می آیند. معلولیت پدیده ای است که وجود دارد و افراد را با دشواری های بسیاری مواجه می کند.

وی خاطرنشان کرد: وجه انسانی و اخلاقی حکم می کند که شرایطی را فراهم کنیم که این افراد امکان حداقل استفاده از شرایط زندگی را داشته باشد و با طرح این پرسش که «چرا هنردرتوانمندسازی نقش دارد؟» عنوان کرد: هنر به دلیل لذت بخشی و ایجاد رضایت درونی، مسیر سختِ توانبخشی و توانمندسازی را تسهیل می کند و انگیزه ای برای فرد ایجاد می کند.

جعفری با یادآوری اینکه استان فارس 10 سال پیش میزبان جشنواره تئاتر افراد دارای معلویت در شیراز بوده است گفت در این دوره از جشنواره ، برای نخستین بار در کشور یک بخش پژوهشی داریم که« آثار پذیرفته نشده » را بررسی می کنند.

محمد ابوعلی، دبیر اجرایی دهمین جشنواره منطقه ای تئاتر افراد دارای معلولیت خلیج فارس نیز گزارشی از روند برگزاری جشنواره استانی و داوری آثار ارائه کرد و گفت: روحیه افراد دارای معلولیتی که تئاتر کار می کنند باید مورد توجه قرار گیرد.

وی با اشاره به آثار رسیده به این جشنواره کارها را بسیار امیدبخش ارزیابی کرد و گفت: بر اساس تعداد آثاری که به دبیرخانه می رسد، تعداد آثار راه یافته به مرحله کشوری مشخص می شود.

به گفته ابوعلی ، در این دوره جشنواره ، یازده اثر صحنه ای و یک اثر خیابانی به رقابت می‌پردازند و ۶ اثر در بخش پژوهشی قرار گرفته که جدای از بخش رقابتی برگزار می شود.

وی گروه های شرکت کننده را حرفه ای ارزیابی کرد و گفت حضور افراد با معلولیت ذهنی در این نمایش ها نیز حائز اهمیت هست. و با بیان اینکه جشنواره طی سه روز برگزار می شود و بخش پژوهشی در روز سوم است، ادامه داد: سه سالن به جشنواره اختصاص یافته که از آن میان، سالن تئاتر فرهنگسرای یاران از اماکن ویژه افراد دارای معلولیت است.

ابوعلی در پایان اعلام کرد: هنرمندان استان های بوشهر، هرمزگان، خوزستان، فارس و کهکیلویه و بویراحمد در این جشنواره به رقابت می پردازند.

مهدی مومن‌زاده سرپرست دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری فارس در ادامه این مراسم گفت: این جشنواره حرکت جدی در جهت نمود و بروز حماسه است.

وی با این پیشنهاد که بهتر است زمینه بازدید گسترده عموم مردم به شکل از آثار جشنواره یادشده فراهم شود، افزود: حضور دانشجویان مراکز آموزشی در جهت استمرار کار مورد نظر قرار گیرد زیرا بیشترین تعداد دانشجویان دارای معلولیت کشور را در استان فارس داریم.

مومن زاده همچنین پیشنهاد کرد که در فرهنگسرای یاران دو اجرای عمومی و مردمی با نگاه انتقال پیام به روی صحنه برود زیرا استقبال از هنر در شیراز زیاد است که نمونه آن جشنواره تئاتر استان فارس است. او‌ با تاکید بر این نکته که مراسم پایانی نیز با شکوه برگزار شود، عنوان کرد: شهرداری شیراز جوایز اختصاصی با همکاری استانداری فارس و‌حرم مطهر شاهچراغ(ع) به موضوعات خاص تخصیص بدهند. در حوزه فرهنگ شهروندی این جشنواره پیام خوبی دارد و شهرداری با این هدف جوایزی اهدا کند.

سیده مریم حسینی، سخنگوی شورای اسلامی شهر شیراز با بیان اینکه حمایت از حقوق شهروندان در اولویت شهرداری شیراز است، گفت: باید این جشنواره در کمیته ها و کمیسیون های شورا مطرح می شد.

رئیس کمیته محرومیت زدایی شورای اسلامی شهر شیراز پیشنهاد کرد رسانه و تبلیغات در راستای اهداف بهزیستی باشد. و فناوری های نوین مورد نظر قرار گیرد تا ترویج فرهنگ کمک به افراد دارای معلولیت در اولویت قرار گیرد.

حسینی با این حال اعلام کرد: شهرداری مناسب سازی را آغاز کرده اما تا نقطه مطلوب فاصله داریم.

وی همچنین با این پیشنهاد که مدارس نیز مورد نظر برگزار کنندگان قرار گیرد، گفت: آگاهی سازی و پذیرش اجتماعی باید انفاق بیفتد و از ظرفیت این جشنواره برای استمرار این رویداد در شهرستانهای دیگر استفاده شود.

حسینی با بیان اینکه شهرداری شیراز مجموعه ای است که در این زمینه، کار زیاد دارد از جمله در مقوله اوتیسم که چهار نقطه شهر مناسب سازی می شود.

سعید فانی رییس شورای هماهنگی تشکل های معلولین استان فارس نیز در این مراسم از زبان یک فرد دارای معلولیت صحبت کرد و گفت: فردی که دچار معلولیت می شود دچار انزواطلبی است و اعتماد به نفسش کاهش پیدا می کند که در مسیر زندگی اش تاثیر می گذارد اما یکی از ابزارهایی که می تواند فرد را به جامعه بازگرداند هنر است..

به گفته فانی، یکی از آموزشگاه های موسیقی شیراز ، کاملا برای معلولان مناسب سازی کرده است و با مشاوره هایی که با ایشان داشتیم ، در فراخوان اول این آموزشگاه ۱۱۰ نفر ثبت نام کردند. درآمدزایی نیز به فراخور این مناسب سازی شکل گرفت.

وی از فاصله زمانی برگزاری جشنواره نام برد و افزود: ترغیب دانش آموزان و دانشجویان به هر شکلی اتفاق بیفتد و از مدیرکل بهزیستی درخواست کرد که جشنواره محلی معلولان در شیراز برگزار شود.

در پایان این نشست از پوستر این جشنواره رونمایی شد.

اجرای نمایش قضیه متران پاژ به کارگردانی ابراهیم علی پور به دهمین جشنواره منطقه ای تئاتر افراد دارای معلولیت خلیج‌فارس راه یافت.

استان تهران:

قلاده ای برای یک سگ مرده   کارگردان: غلامرضا عربی     بخش صحنه ای

یک روز در موزه             کارگردان : زهرا همایی       بخش صحنه ای

ساعت پنج شد بابا            کارگردان: مرضیه آغاسی      بخش صحنه ای

ننه دلاور                    کارگردان : مرضیه علیزاده      بخش خیابانی

استان البرز:

چشم زمین روشن           کارگردان: یاسمین پی داودی    بخش کودک ونوجوان

سیمرغ                   کارگردان: احمد مطوری        بخش خیابانی

استان قم:

مترجنگ                 کارگردان: حمزه اقبالی          بخش کودک و نوجوان

استان مرکزی:

مرد مقابل              کارگردان: حمیدرضا صالحی     بخش صحنه ای

استان اصفهان:

برای دوست داشتن زمین کوچک است    کارگردان: مژگان جوهری    بخش صحنه ای

حسن ودیو راه باریک پشت کوه   کارگردان: نوید بانی    بخش صحنه ای

شیرین وفرهاد به روایت یک مجهول الهویه     کارگردان: ابراهیم حاجی حیدری   بخش خیابانی

استان چهار محال وبختیاری:

به مثل بابا     کارگردان: رضا ولی پور     بخش صحنه ای

قصه مردی که لب نداشت     کارگردان: افسون امیرخانی  بخش کودک ونوجوان

لال بهیگ    کارگردان: مصطفی محمدی دوست   بخش صحنه ای

دیو و طلا  کارگردان: عاطفه امیرخانی     بخش کودک ونوجوان

شهر مورچه ها    کارگردان: مرضیه اسماعیلی     بخش کودک ونوجوان

 

پس از بازخوانی ۹۶ متن رسیده به دبیرخانه جشنواره  ۷۶ اثر به مرحله بازبینی راه یافته  که پس از انصراف برخی گروهها ۶۲ اثر بازبینی شد.