تئاتر معلولین ایران

دو اثر نمایشی توانجویان کردستانی در این جشنواره مورد بازبینی قرار گرفتند.


نمایشهای انتخابی تئاتر معلولان شهرستان قروه به نمایندگی از کردستان برای جشنواره بین المللی امیدآفرین با دو اثر در دو بخش کودک و صحنه ای اجرا و توسط داوران کشوری مورد بازبینی قرار گرفت.
در کشور از استان های مختلف آثاری که در جشنواره های منطقه ای انتخاب شده اند برای این دوره از جشنواره بازبینی خواهند شد که در این میان شهرستان قروه به نمایندگی از استان کردستان با دو اثر نمایشی انتخاب شده است که آثار منتخب با حضور داوران اجرا و مورد بازبینی قرار گرفتند. 
اولین نمایشی که به اجرا درآمد به نویسندگی «یونس صحرارو» و کارگردانی «محمد صمدی» با عنوان «یک دست صدا ندارد» بود. این نمایش که به گفته کارگردان آن برای بخش کودک و نوجوان است به دنبال رساندن پیام اتحاد و همکاری با اسامی شخصیت های نمادین چون خبرچه با موزیک خبری، دانچه با نماد آگاهی، زورچه با نماد قدرت، نازچه با نماد طنازی و تنبلچه با نماد بی حوصلگی و تنبلی به مخاطبان هدف خود است.
«محمد صمدی» از انتخاب دو اثر نمایشی از قروه و همدان در جشنواره منطقه ای زاگرس در سال ۹۴ برای جشنواره بین المللی تئاتر معلولان خبر داد و افزود: «در نمایش «یک دست صدا ندارد» که بیشتر آن موزیکال است پنج بازیگر معلول جسمی و حرکتی به همراه یک بازیگر سالم حضور دارند.»
وی با اشاره به اینکه اگر این نمایش در مرحله بازبینی تأیید شود تأثیر بالایی بر روحیه اعضای گروه دارد، بیان کرد: «باتوجه به اینکه این جشنواره بین المللی است لذا بیشترین هدف برای گروه دیدن کارهای کشورهای دیگر است و این می تواند بهترین کلاس درس برای آموختن باشد.»
«صمدی» با بیان اینکه در تئاتر معلولان باید بیشتر بازیگران دارای معلولیت باشند، تصریح کرد: «توانایی معلولان زمانی بروز می کند که با آنان برخورد داشته باشیم و این گونه برنامه ها می تواند معرف قابلیت های این افراد باشد.»
وی در ادامه دغدغه اصلی تمامی هنرمندان عرصه نمایش را بودجه در کنار حمایت نکردن مسئولان به طور واقعی دانست و از مسئولان خواست که تنها حرف نزنند و از پله های عمل هم بالا روند.  
«صمدی» با تقدیم نمایش «یک دست صدا ندارد» به شهروندان قروه ای، از دریافت چندین جایزه در جشنواره های مختلف برای این نمایش خبر داد و به گفته وی جایزه ویژه داوران در جشنواره کشوری مهرآیین به این اثر رسیده است. 
دیگر نمایشی که برای بازبینی به اجر درآمد و بسیار هم مورد استقبال قرار گرفت، نمایش «فلانی و فلانی ها» به نویسندگی و کارگردانی «موسی هدایتی» بود.
کارگردان این نمایش موضوع اثر نمایشی خود را که در بخش صحنه ای است، ویژه معلولان دانست و پیام اصلی آن را فراهم آوردن شرایط لازم برای معلولان دانست به طوری که بتوانند روی پای خود بایستند و به باور برسند.
به گفته «هدایتی» در این نمایش یکسری حمایت های بیجا می شود که به معلول ضعف وارد کرده و وی را ناباور به توانایی های خود می سازد لذا ما به دنبال رساندن این پیام هستیم که در واقع یک فرد معلول می تواند با تمام محدودیت ها کار کند که نسل بعد از خود نسل موفقی باشد.
 وی از حضور ۷ بازیگر معلول جسمی و حرکتی و یک بازیگر سالم در این نمایش خبر داد و عنوان کرد: «قدرت نمایش تئاتر درمانی است و خود اثرگذاری بالایی دارد و در این میان توانایی هنرمندان معلول این نمایش غیرقابل باور است و لیاقت این را دارند که به آن جایگاه واقعی خود برسند.»
«هدایتی» مقوله فرهنگ و هنر در قروه را مورد بی مهری دانست و بر توجه به این حوزه برای جلوگیری از بروز ناهنجاری ها در جامعه تأکید کرد. 
به گفته وی نمایش «فلانی و فلانی ها» با کسب چندین موفقیت در جشنواره های مختلف به عنوان اثر انتخابی برای جشنواره بین المللی در جشنواره منطقه ای زاگرس در سال ۹۳ برگزیده شد.